dimecres, 25 de febrer del 2015

La trobada (24/2) d’elaboració programa municipals 2015




En primer lloc s’ha explicat la reunió que hem tingut amb el Club Ciclista Sant Joan Despí i com hem recollit les seves propostes, que analitzarem i valorarem la seva incorporació al programa.

Hem començat a treballar a partir de l’anàlisi de les 30 prioritats que ens havíem plantejat per a les eleccions municipals, llegint-les i debaten sobre el seu nivell d’acompliment, a més de donar alguns aclariments del que s’està fent perquè tothom en tingui coneixement.

  1. Promourem un Acord Social per fer front a la situació de crisi i l’elaboració d’un Pla Local d’Inclusió Social
  2. Impulsarem programes d’inserció social i laboral per a la gent jove, dones, persones aturades de llarga durada

S’ha explicat alguns elements que té actualment l’Acord Social que s’ha aconseguit signar amb diferents actors (món empresarial, sindical, comerç, partits, associacions veïnals i associació de persones aturades). S’han explicat algunes de les actuacions i com s’està fent unes reunions periòdiques en les que cal anar avançant


  1. Establirem un model de preus públics que granteixi l’accés de tothom als serveis públics culturals, esportius, etc (aplicació d’una tarifació social)

S’ha explicat el model que pretenem per tal de fer que les persones accedeixin a tots els serveis abonant allò que li permet la seva renda, de manera que no és necessari sol·licitar ajuts o subvencions, sinó que directament es té dret a l’accés a qualsevol servei (escola de música, escola d’art, poliesportius, escoles bressol..) perquè existeixen un preus públics establerts per franges segons el nivell de renda, calculat com a renda per càpita disponible.
Aquesta és una de les prioritats que seguirem mantenint al nostre programa.


  1. Mantindrem el protagonisme municipal en la planificació del sistema sanitari per vetllar per la qualitat de l’assistència i reclamarem el servei d’urgències al CAP Les Planes

Sabem que les competències en sanitat a nivell municipal són limitades però també sabem que hi ha moltes coses que s’han aconseguit a través de les lluites i mobilitzacions veïnals, com és el cas de l’Hospital Moisés Brogi, llargament reivindicat.
Es valora que cal donar més rellevància al Consell de Salut perquè tingui un caire més decisori i pugui intervenir molt més, vetllant amb tot el què està passant a l’Hospital Comarcal, per quines són les necessitats d’urgències de la ciutat un cop tancat el servei que hi havia a Les Planes.
Es demanar que el programa faci unes propostes molt concretes com per exemple: Demanar explicacions de les modificacions en la temporalitat dels controls de mamografies i ginecològiques. Exigir projectes concrets en salut preventiva i comunitària que s’ha abandonat i que milloraria la salut.


  1. Volem una escolarització equilibrada, amb acompanyament a l’escolaritat, el desplegament de Pla Local de Formació Permanent i els programes per a la transició escola-treball. Oficina Local d’Educació. Recolzarem l’escolarització de proximitat i reclamarem el finançament acordat per a les Llars d’Infants i la construcció d’un centre educatiu al Barri Centre.

S’ha parlat de la problemàtica de les retallades en educació de la Generalitat i de la manca de previsió en la construcció del Centre de Secundària allà on ara s’han instal·lat els barracons, per tant, que aquesta seguirà sent una demanda.
Sobretot s’ha fet incidència en l’escola Roser Capdevila i la necessitat de fer una redistribució dels infants que arriben nous a la ciutat i no coneixen la llengua, no tan els infants que inicien l’escolaritat (P-3) com als qui arriben a cursos alts. Es reivindica la necessitat de l’Oficina Local d’Educació per fer aquest anàlisi i abordatge.


  1. Afavorirem l’ús social, esportiu i cultural dels centres educatius fora de l’horari escolar i lectiu. Realitzarem programes de formació i accés a les TICs. Zones wifi

Realment en aquests aspectes s’ha avançat, ja hi ha algunes activitats que es desenvolupen en els patis escolars fora de l’horari lectiu i també s’ha avançat amb les TIC


  1. Oferirem espais de creació. Establirem vivers culturals en el marc dels projectes de promoció i ocupació local. Oci alternatiu  i d’ús cívic de l’espai públic per a adolescents i joves. “Parets legals” per poder recollir l’expressió cultural de la gent jove. Fomentarem l’art al carrer.

A partir de les aportacions s’entén que hi ha dos aspectes que ens interessa remarcar: el fet que la cultura que s’ofereix en aquests moments a Sant Joan deixa la ciutadania com a consumidora de cultura i mera espectadora i, que sovint no es té en compte la diversitat de les persones que conviuen en un mateix espai.
S’explica que sempre hem volgut un fet cultural identitari per a la nostra ciutat, com tenen d’altres del nostre entorn (la Candelera, la festa de la Rosa, la fira medieval...) i com no està prou reivindicat el nostre patrimoni modernista jujolià, el més important arreu del món.
Es presenta la proposta d’art al carrer (música, artesania, figures humanes..) que es distribueixi per la ciutat fent ús de l’espai públic (Passeig del Canal, Rambla Jujol, Gran Capità...)


Es tanca la sessió i quedem pel proper 3 de març per continuar treballant els temes del programa.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada